Translate

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

19 Νοεμβρίου: “Σιωπηλά θύματα”. Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Κακοποίησης


Όλοι το έχουμε ακούσει ή διαβάσει φευγαλέα σε μια αφίσα ή σ’ ένα άρθρο μιας εφημερίδας ή διεπιστημονικού περιοδικού. Όλοι γνωρίζουμε για αυτό, μα τις περισσότερες φορές σιωπούμε. Γιατί συμβαίνει αυτό; Η απάντηση ενός σημαντικού αριθμού ατόμων είναι η εξής: “Δε μας αφορά άμεσα…” Είναι λαθεμένος ο τρόπος σκέψης της παραπάνω πρότασης, διότι όλοι αποτελούμε μέλη σε μια κοινωνία και οτιδήποτε βάλει ή προσπαθεί να πλήξει το σύνολο, πλήττει και εμάς τους ίδιους.

Ο μήνας Νοέμβριος είναι αφιερωμένος στην καταπολέμηση της βίας και πιο συγκεκριμένα η 19η Νοεμβρίου αποτελεί Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Κακοποίησης. Παιδική Κακοποίηση είναι η σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική, συναισθηματική κακομεταχείριση ή παραμέληση ή η εκμετάλλευση για εμπορικούς σκοπούς ενός ή και περισσοτέρων παιδιών στο πλαίσιο μιας σχέσης ευθύνης, εμπιστοσύνης και δύναμης. 

Η παιδική κακοποίηση αποτελεί ένα φαινόμενο που μπορεί να συμβεί στο σχολείο, στο σπίτι, σε οργανισμούς/κοινότητες οπουδήποτε δηλαδή το παιδί αλληλεπιδρά. Οι συνέπειες αυτού του φαινομένου έχουν διάρκεια και επηρεάζουν τη μετέπειτα ζωή των παιδιών, δημιουργώντας συνεχώς ψυχολογικές κυρίως επιπτώσεις όπως η κατάθλιψη, η εμφάνιση αγχωδών διαταραχών (διαταραχή μετατραυματικού στρες) προβλήματα προσαρμοστικότητας και τάση προς καταχρήσεις. Οι αποδέκτες της παιδικής κακοποίησης είναι τα λεγόμενα «σιωπηλά θύματα», διότι δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν πλήρως ποιες ενέργειες γίνονται εις βάρος τους, αδυνατούν να μιλήσουν, αφού δεν είναι αναπτυξιακά προετοιμασμένα και δε διαθέτουν επαρκείς δεξιότητες, για να εκφράσουν ένα συμβάν. Παράλληλα, το σιωπηλό θύμα μπορεί να ΜΗΝ αναγνωρίσει μία πράξη ως ακατάλληλη και ενδέχεται να ξεχνά ή να απωθεί δυσάρεστες αναμνήσεις ή ακόμα και να κρατά μυστικό μία βίαιη πράξη.

Ο νομοθέτης για την εξάλειψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου με τον Νόμο 3500/2006 παρέχει αυξημένη προστασία στα θύματα βίας στο χώρο της οικογένειας (ενδοοικογενειακή βία). Ο Νόμος καθιερώνει όλα τα αδικήματα αυτά να διώκονται αυτεπάγγελτα, δηλαδή δεν απαιτείται η έγκληση εκ μέρους των γονέων ή των παιδιών θυμάτων βίας.

Επιπρόσθετα, οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι οποίοι, κατά την εκτέλεση του εκπαιδευτικού τους έργου, με οποιονδήποτε τρόπο πληροφορούνται ή διαπιστώνουν ότι έχει διαπραχθεί σε βάρος μαθητή έγκλημα ενδοοικογενειακής βίας, ενημερώνουν, χωρίς καθυστέρηση, τον διευθυντή της σχολικής μονάδας. Ο διευθυντής της σχολικής μονάδας ανακοινώνει, αμέσως, την αξιόποινη πράξη στον αρμόδιο εισαγγελέα, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 37 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ή στην πλη­σιέστερη αστυνομική αρχή. Την ίδια υποχρέωση έχουν οι εκπαιδευτικοί, οι διευθυντές των ιδιωτικών σχολείων, οι υπεύθυνοι των πάσης φύσεως Μονάδων Προσχολικής Αγωγής και οποιοσδήποτε πληροφορηθεί για ένα αντίστοιχο συμβάν. Η εξάλειψη της παιδικής κακοποίησης αποτελεί συλλογική ευθύνη, βοηθώντας να σπάσουμε τη σιωπή των παιδιών!

Από την συντακτική μας ομάδα #kontaxicenter #kontaxihealthcenter   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου