Translate

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

Αλλαγή ώρας και τζετ λαγκ: Ποια είναι η σημασία τους για την υγεία;



Η ώρα αλλάζει,  στο πλαίσιο της θεωρίας ότι με τον τρόπο αυτό γίνεται μεγαλύτερη οικονομία ενέργειας. Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτή η αλλαγή μπορεί να επιβαρύνει τον οργανισμό ορισμένων ανθρώπων, αλλά και να μειώσει την παραγωγικότητά τους.

Σύμφωνα με διάφορες επιστημονικές μελέτες, που έχουν διεξαχθεί τα προηγούμενα χρόνια με θέμα το πώς επηρεάζει τον ανθρώπινο οργανισμό αυτή η αλλαγή, διαπιστώθηκε ότι μπορεί να κρύβει κινδύνους για μερικούς ανθρώπους -όχι για τους περισσότερους- αυξάνοντας τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά, προκαλώντας περισσότερα τροχαία ατυχήματα, αλλά και μειώνοντας την παραγωγικότητα κάποιων εργαζομένων.

Σύμφωνα με πρωτότυπη ψυχολογική μελέτη το Δεκέμβριο του 2016, την επόμενη εργάσιμη μέρα μετά την αλλαγή της ώρας, οι δικαστές στις ΗΠΑ επιβάλλουν ποινές που έχουν κατά μέσο όρο 5% μεγαλύτερη διάρκεια, σε σχέση με τις ποινές που επέβαλαν την προηγούμενη εβδομάδα ή εκείνες που θα επιβάλουν στο μέλλον, όταν πια ο οργανισμός τους θα έχει συνηθίσει την αλλαγή.

Το βιολογικό ρολόι επηρεάζεται από την αλλαγή της ώρας, διότι προκαλεί έστω και μια μικρή σύγχυση στον οργανισμό. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, για ορισμένους η αλλαγή της ώρας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακό επεισόδιο. Περισσότερο κινδυνεύουν οι ηλικιωμένοι και οι καρκινοπαθείς.
Άλλη έρευνα, από το 2014, που έγινε νοσοκομεία των ΗΠΑ, έδειξε αύξηση κατά 25% στα εμφράγματα την επομένη της αλλαγής της ώρας, σε ανθρώπους ευάλωτους στον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Όσον αφορά τα άτομα που πάσχουν από αϋπνία ή διαταραχές του ύπνου, η στέρηση ακόμη και μίας ώρας ύπνου μπορεί να αυξήσει έως 17% τον κίνδυνο ένας οδηγός να εμπλακεί σε τροχαίο.
Οι άνθρωποι και τα ζώα διαθέτουν το επονομαζόμενο βιολογικό ρολόι, δηλαδή χρησιμοποιούν το φως της ημέρας για να συγχρονίζονται με το περιβάλλον ενώ αλλάζουν οι εποχές.

Η «θεσμική» αλλαγή της ώρας διαταράσσει αυτό τον συγχρονισμό, διότι συμβαίνει απότομα και οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο οργανισμός χρειάζεται περίπου μια εβδομάδα προκειμένου να προσαρμοστεί σε μια αλλαγή του ρολογιού κατά μία ώρα.

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και στην περίπτωση μακρινών αεροπορικών ταξιδιών, όπου το «τζετ λαγκ» είναι ακόμη χειρότερο, το σώμα χρειάζεται ακόμη περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστεί στη νέα ζώνη ώρας.

Μπορείτε να επιταχύνετε και να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να απαλλαγεί από τους στρεσογόνους παράγοντες της αλλαγής της ώρας. Οι φυσικοθεραπευτές ως επιστήμονες υγείας μπορούν να σας βοηθήσουν με διάφορες τεχνικές χαλάρωσης που επικεντρώνονται στην εξισορρόπηση της λειτουργίας των ορμονών και ιδιαίτερα της μελατονίνης που σχετίζεται με τον ύπνο.

Ασθενής από τον Καναδα, με τζετ λαγκ, που επισκέφτηκε το εργαστήριό μας για να απομακρύνει τους στρεσογόνους παράγοντες.





Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Οκτώβρης: Μήνας Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Μαστού




Στον μήνα Οκτώβρη έχει αφιερωθεί ο καρκίνος του μαστού και πιο συγκεκριμένα, η 25η Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Νόσου του Καρκίνου του Μαστού. «Η πρόληψη σώζει ζωές» αποτελεί μία φράση, την οποία όλοι μας βλέπουμε και ακούμε παντού: σε διαφημίσεις, φυλλάδια, εφημερίδες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, αθλητικά γεγονότα και όμως, από πολλούς περνάει απαρατήρητη.

Γιατί συμβαίνει αυτό;
Διότι οι Έλληνες παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ποσοστό από τους υπόλοιπους λαούς φοβία στις ασθένειες και ιδιαίτερα στον καρκίνο. Δεν επισκέπτονται έγκαιρα το γιατρό και δε προβαίνουν τακτικά σε ειδικές εξετάσεις, ώστε να διαγνωσθεί η τυχόν ασθένεια. Η Παγκόσμια Ημέρα είναι αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση, τη πρόληψη και τη σωστή ενημέρωση. Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, με την πάροδο των χρόνων τα περιστατικά πανελληνίως όλο και αυξάνονται καθώς επίσης, 1 στις 8 γυναίκες παγκοσμίως παρουσιάζει σε κάποια φάση της ζωής της τη νόσο.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ασθένεια που θεραπεύεται σε σημαντικό βαθμό. Σε κάθε περίπτωση όμως το ζητούμενο είναι η έγκαιρη διάγνωση. Αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί με την αυτοεξέταση, τη μαστογραφία και την κλινική εξέταση από εξειδικευμένο γιατρό. Το πιο σύνηθες προειδοποιητικό σύμπτωμα είναι ένα συμπαγές ογκίδιο που συνήθως δε μπορεί να μετακινηθεί και ενδεχομένως να πονάει τοπικά. Άλλα προειδοποιητικά σημεία είναι η έκκριση ορώδους/αιμορραγικού υγρού από τη θηλή, η αλλαγή στο σχήμα ή στην εξωτερική καμπύλη του μαστού ή το δέρμα πάνω από τον όγκο μπορεί να μοιάζει με φλούδα πορτοκαλιού ή ακόμα να παρουσιάζει μικρές εσοχές στην περιοχή που εξαπλώθηκε ο καρκίνος.

Ο Καρκίνος του Μαστού, αντιμετωπίζεται θεραπευτικά με την εγχείρηση, την ακτινοθεραπεία, τη χημειοθεραπεία και την ορμονοθεραπεία, είναι συχνά ιάσιμος όταν ανιχνευθεί σε πρώιμο στάδιο.
Αναμφισβήτητα, η φυσικοθεραπεία με τη σειρά της παίζει επικουρικό ρόλο, τόσο προεγχειρητικά όσο και μετεγχειρητικά στους ασθενείς με καρκίνο του μαστού. Υπάρχουν περιπτώσεις που πολλοί από τους καρκινοπαθείς αισθάνονται πόνο σε διάφορα σημεία του σώματός τους, κάποιοι άλλοι νιώθουν κουρασμένοι και αδύναμοι ή άκαμπτοι από ο,τι ήταν πριν. Ως αποτέλεσμα αυτού, δεν έχουν τη δυνατότητα να κουνήσουν κάποια μέρη του σώματός τους. Αν διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα από τα παραπάνω, τότε η θεραπευτική σας ομάδα θα σας προτείνει να επισκεφθείτε έναν φυσιοθεραπευτή. 

Ο φυσιοθεραπευτής θα χρησιμοποιήσει  ζεστό ή κρύο μασάζ, πιέσεις ή ασκήσεις που μπορούν να σε βοηθήσουν. Η φυσιοθεραπεία μπορεί να μειώσει την κόπωσή σου και να σε κάνει να νιώθεις το σώμα σου σε καλύτερη κατάσταση. Μπορεί επίσης να βοηθήσει μέσω της ενδυνάμωσης και της ισορροπίας. Μπορεί επιπλέον να βοηθήσει αναφορικά με την ακαμψία και τις παρενέργειες της ακτινοθεραπείας.

Τόσο η πρόγνωση όσο και η επιλογή της θεραπείας εξαρτώνται από το στάδιο της νόσου, από την ηλικία της ασθενούς, από την ιστοπαθολογική εικόνα του πρωτοπαθούς όγκου, από τα επίπεδα των οιστρογονικών και προγεστερονικών υποδοχέων, την εμμηνορρυσιακή και τη γενική κατάσταση. Μην αγνοήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στο μαστό σας και συμβουλευτείτε αμέσως το γιατρό αν εντοπίσετε οποιαδήποτε αλλοίωση αυτού.

Δυστυχώς, δραστηριοποιούμαστε εάν αναλογιστούμε κάποιον συγγενή ή φίλη, η οποία έχει νοσήσει από τον καρκίνο του μαστού. Δε θα πρέπει να φτάσουμε σε αυτό το σημείο για να αντιληφθούμε τη σημασία της ενημέρωσης και της πρόληψης. Ανεξαρτήτως εάν έχουμε κάποιον συγγενή/γνωστό ή όχι θα πρέπει να προβούμε σε τακτική εξέταση και ειδικό έλεγχο. Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού είναι μία υπενθύμιση να προβείς στις παραπάνω ενέργειες, συμβάλλοντας καθοριστικά στην έγκαιρη διάγνωση. Μη ξεχνάς: Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΩΖΕΙ!  

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018

Οστεοπόρωση. Τι είναι, επιπτώσεις, αιτίες, συμπτώματα, διάγνωση, θεραπεία



Η Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης εορτάζεται στις 20 Οκτωβρίου με σκοπό να ευαισθητοποιήσει όλο και πιο πολλούς για την έγκαιρη πρόληψη της νόσου. 

Η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από χαμηλή οστική πυκνότητα και μέτρια ποιότητα οστού. Εξελίσσεται χωρίς συμπτώματα ή πόνους έως ότου προκύψει κάποιο κάταγμα, που εντοπίζεται συνήθως στο ισχίο, στην σπονδυλική στήλη, ή στον καρπό. Γι΄ αυτό χαρακτηρίζεται ως η σιωπηλή επιδημία της εποχής μας. Μπορεί να οδηγήσει σε πόνους, ανικανότητα και σε ορισμένες περιπτώσεις, στο θάνατο. Σε όλους μας παρατηρείται κάποια οστική απώλεια με το πέρασμα των χρόνων, αλλά δεν θα εμφανίσουμε όλοι οστεοπόρωση. 

Στην μέση ηλικία, η πιθανότητα για τις γυναίκες να εκδηλώσουν οστεοπόρωση μεγαλώνει, γιατί χάνουν την προστατευτική ιδιότητα των οιστρογόνων στα οστά, όμως η οστεοπόρωση μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία και στα δύο φύλα λόγω πολλών παραγόντων, όπως π.χ. χημειοθεραπείες. Επομένως, είναι απαραίτητο να "χτίσουμε" γερά οστά κατά τη διάρκεια της ζωής μας και να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την οστική μάζα σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Η οστεοπόρωση αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας για δύο λόγους: Πρώτον, διότι είναι συχνή και δεύτερον, διότι συνεπάγεται σοβαρές επιπτώσεις στους ασθενείς και στις οικογένειές τους, στο σύστημα υγείας και στην εθνική οικονομία. Η κύρια κλινική εκδήλωση της οστεοπόρωσης είναι τα κατάγματα χαμηλής ενέργειας, δηλ. τα κατάγματα που συμβαίνουν μετά από ελαφρού βαθμού τραυματισμό, όπως είναι π.χ. η πτώση από την όρθια θέση.

Περίπου στο 40% των περιπτώσεων τα οστεοπορωτικά κατάγματα αφορούν τους σπονδύλους, 20% τον αυχένα του μηριαίου οστού, 20% την κερκίδα και 20% διάφορα άλλα οστά. Αν και η οστεοπόρωση γενικά θεωρείται ως πάθηση των γυναικών, ωστόσο, όπως ήδη αναφέρθηκε παραπάνω, η οστεοπόρωση προσβάλλει και τους άνδρες. Έχει μάλιστα διαπιστωθεί ότι το 30% των οστεοπορωτικών καταγμάτων του αυχένα του μηριαίου οστού και το 20% των οστεοπορωτικών καταγμάτων των σπονδύλων συμβαίνουν στους άνδρες.

Δύο είναι οι παράγοντες που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της οστεοπόρωσης:

• Το χαμηλό επίπεδο της κορυφαίας οστικής μάζας που αποκτά ένα άτομο στην ηλικία των 25 περίπου ετών
• Η αυξημένη οστική απώλεια που μπορεί να συμβεί μετά την ηλικία των 45-50 ετών .

Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί:

Οι φυσικοθεραπευτές έχουν στην θεραπευτική τους φαρέτρα πλήθος επιλογών για την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης. Προληπτικά κάποιος ασθενής που έχει διαγνωσθεί με οστεοπενία (στάδιο πριν την οστεοπόρωση) μπορεί να υποβληθεί σε θεραπεία οστεογένεσης και σε ειδικές θεραπευτικές ασκήσεις για την διατήρηση και ενδεχομένως την αύξηση της οστικής τους πυκνότητας. Σε περίπτωση κατάγματος εφαρμόζεται εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης, ώστε να επιστρέψει ο ασθενής το συντομότερο στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Στην παρακάτω εικόνα σας παρουσιάζουμε περιστατικό ασθενή που υποβλήθηκε σε οστεογένεση στο εργαστήριό μας.







Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Παγκόσμια Ημέρα Μυοσκελετικού Τραύματος


Η Παγκόσμια Ημέρα Μυοσκελετικού Τραύματος είναι αφιερωμένη στην ενημέρωση σχετικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση των κακώσεων ιδίως του μυοσκελετικού συστήματος.

Ως τραύμα χαρακτηρίζεται η κάκωση, ήσσονος ή μείζονος βαρύτητας σε διάφορα συστήματα του σώματος που οδηγεί σε προσωρινή ή μόνιμη αναπηρία ή και σε απώλεια της ζωής του τραυματία. Το τραύμα αποτελεί σημαντικό πρόβλημα στη δημόσια υγεία και ευθύνεται για περίπου 1 στους 10 θανάτους κάθε χρόνο. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία 400 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με χρόνιους πόνους ή αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα από αρθρίτιδα και μυοσκελετικές νόσους, οι οποίες είναι από τις βασικές αιτίες για αναπηρίες, απουσίες από την εργασία και νοσοκομειακή περίθαλψη (οστεοπώρωση, διαταραχές της σπονδυλικής στήλης, τραυματισμούς).

Οι κακώσεις του μυοσκελετικού συστήματος που μπορεί να γίνουν απειλητικές για τη ζωή είναι αυτές της πυέλου, της σπονδυλικής στήλης, τα ανοικτά κατάγματα, τα πολλαπλά κατάγματα των μακρών οστών και η τραυματική ραβδομυόλυση. (Πάθηση που περιλαμβάνει ένα σύνολο συμπτωμάτων που οφείλονται σε διαταραχή των κυττάρων του μυϊκού ιστού, με αποτέλεσμα τη διαρροή στα ούρα της μυοσφαιρίνης.)

Τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα και γενικά τα ατυχήματα στην εργασία, το σπίτι, το σχολείο και σε κάθε δραστηριότητα αποτελούν παράγοντες, στους οποίους οφείλονται οι κακώσεις του μυοσκελετικού συστήματος. Τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα είναι ο κύριος παράγοντας για θανάτους, αλλά και αναπηρίες ανθρώπων κάτω των 45 ετών.

Όσον αφορά τα παιδικά ατυχήματα η σωστή και συστηματική πρόληψη μπορεί να μειώσει τον αριθμό και την σοβαρότητα τους μέχρι και 50%. Η πρόληψη των ατυχημάτων σχετίζεται με την ευαισθητοποίηση, την ενημέρωση, την επίβλεψη και την καθοδήγηση των μικρών παιδιών, και αλλαγή νοοτροπίας τόσο των οδηγών και κυρίως των νεαρών.

Σε σχέση με τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα, σημαντικές είναι η ταχεία μεταφορά σε κατάλληλα εξοπλισμένα και επανδρωμένα νοσοκομεία, η έγκαιρη και εξειδικευμένη χειρουργική θεραπεία, η  φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση, η κατάλληλη και προσαρμοσμένη στις ανάγκες κάθε περιστατικού συμπληρωματική εργοθεραπεία, λογοθεραπεία, και ψυχολογική υποστήριξη.

Πηγή: https://blog.doctoranytime.gr

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Ο ρόλος της Φυσικοθεραπείας στη διαχείριση ασθενών με φλεβική θρόμβωση


Η φλεβική θρομβοεμβολή είναι η τρίτη συχνότερη απειλητική για τη ζωή διαταραχή, μετά από το οξύ στεφανιαίο σύνδρομο και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Συμβαίνει όταν ένας θρόμβος αίματος που σχηματίζεται σε μια φλέβα μεταναστεύει σε άλλη θέση. Συνήθως, ο θρόμβος αποκολλάται και ταξιδεύει μέσω του φλεβικού συστήματος, προκαλώντας πνευμονική εμβολή με πολύ σοβαρές συνέπειες για την υγεία.
Η φλεβική θρομβοεμβολή είναι μια σοβαρή κατάσταση, καθώς ποσοστό 10-30% των ανθρώπων που χτυπάει να καταλήγουν εντός ενός μηνός από τη διάγνωση. Για εκείνους που επιβιώνουν, η ποιότητα ζωής τους μπορεί να μειωθεί, λόγω της μακροχρόνιας ανάγκης για αντιπηκτική αγωγή με σκοπό να αποτραπεί ένα νέο επεισόδιο.
Η φλεβική θρομβοεμβολή μπορεί να εμφανιστεί ως ιδιοπαθές σύνδρομο, χωρίς να υπάρχει καμία σχέση με οποιαδήποτε γνωστή αιτία ή μπορεί να προκληθεί από μια προδιαθεσική υποκείμενη κατάσταση του ασθενούς. Επεμβάσεις όπως ολική αρθροπλαστική ισχίου-γόνατος και χειρουργικές επεμβάσεις σπονδυλικής στήλης συνδέονται με υψηλό κίνδυνο θρόμβωσης. Κλασικά συμπτώματα που σχετίζονται με την νόσο είναι οίδημα στα πόδια, πόνος κατά την ψηλάφηση στη γάμπα ή στο μηρό. Για τους ασθενείς που εμφανίζουν πνευμονική εμβολή εξαιτίας της θρόμβωσης, το πρωταρχικό σύμπτωμα μπορεί να είναι η δύσπνοια, με ή χωρίς πόνο στα πόδια.
Οι φυσικοθεραπευτές παίζουν μεγάλο ρόλο διαχείριση ασθενών που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης φλεβικής θρόμβωσης, λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα όπως κινητοποίηση, μηχανική συμπίεση (κάλτσες) και αναπνευστική φυσικοθεραπεία, για την μείωση του κινδύνου εμφάνισης θρομβοεμβολής. Η πιο κοινή μέθοδος κινητοποίησης είναι οι ασκήσεις των κάτω άκρων, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση της καρδιακής λειτουργίας, αυξάνοντας την φλεβική απόδοση κατά τη διάρκεια της μυϊκής συστολής, με αποτέλεσμα την ασφαλή επιστροφή του αίματος πίσω προς την καρδιά. Η φλεβική επιστροφή επηρεάζεται επίσης και από τον αναπνευστικό κύκλο, που υποβοηθούμενη με την αναπνευστική φυσικοθεραπεία (τεχνικές αργών βαθιών αναπνοών), αυξάνει την ενδοκοιλιακή πίεση, αυξάνοντας έτσι σημαντικά και την ταχύτητα φλεβικής ροής αίματος στα κάτω άκρα.
Το Επιστημονικό Τμήμα της Καρδιοαγγειακής και Αναπνευστικής Φυσικοθεραπείας – Αποκατάστασης (Ε.Τ.Κ.Α.Φ.Α.) του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (Π.Σ.Φ.) παροτρύνει τους ασθενείς που πάσχουν ή έχουν προδιαθεσικούς παράγοντες εμφάνισης θρομβοεμβολής, να απευθύνονται στους φυσικοθεραπευτές, οι οποίοι γνωρίζοντας τα σημεία και τα κλινικά συμπτώματα της φλεβικής θρομβοεμβολής και πάντα σε συνεργασία με την διεπιστημονική ομάδα (Ιατροί-Νοσηλευτές), θα εξετάσουν τις επιλογές της κατάλληλης θεραπείας.
Πηγή: https://www.iatropedia.gr

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

Προαγωγός υγείας η φυσικοθεραπεία: Διάλεξη στη Λάρισα στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο



Διάλεξη για τα σύγχρονα μέσα αλλά και τα πολλαπλά οφέλη της φυσικοθεραπείας πραγματοποιήθηκε στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο της Λάρισας με πρωτοβουλία του περιφερειακού τμήματος Λάρισας του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών. 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το ρεπορτάζ εδώ: 
https://www.facebook.com/91860993956/videos/1550588025086799/UzpfSTE3Njg4Nzk5MTQ6MTAyMDUwNTIzMzk5ODYwMzA/

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

Μεταβλητότητα σε ποσοστά διαγνωστικών σφαλμάτων 10 κέντρων που εκτελούν εξετάσεις MRI ΟΜΣΣ, στον ίδιο ασθενή, εντός περιόδου 3 εβδομάδων.


Στα σημερινά συστήματα υγείας, η απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού (MRI) θεωρείται συχνά ως μια υπηρεσία όπου δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην ποιότητα και στα αποτελέσματά της. Επομένως είναι ένας τομέας στον οποίο οι ασθενείς μπορούν να επιλέξουν έναν πάροχο με βάση την τιμή, την προσωπική σχέση ή την συμβουλή.

Εάν αυτή η επικρατούσα άποψη είναι σωστή, τότε ο ασθενής αναμένεται να λάβει την ίδια ακτινολογική διάγνωση, ανεξάρτητα από το κέντρο απεικόνισης που επισκέπτεται ή τον ακτινολόγο που γράφει το πόρισμα της εξέτασης.  Με βάση την εκτεταμένη κλινική τους εμπειρία, οι συγγραφείς της έρευνας πιστεύουν ότι αυτή η υπόθεση δεν είναι σωστή και ότι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την παρεχόμενη περίθαλψη, τα αποτελέσματα της, αλλά και το κόστος της.

 Η μελέτη αυτή σχεδιάστηκε με σκοπό να ελέγξει την υπόθεση των συγγραφέων, ότι οι αναφορές ακτινολόγων από διαφορετικά κέντρα απεικόνισης που εκτελούν MRI της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης (ΟΜΣΣ), στον ίδιο ασθενή, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουν: 1ον σημαντικές μεταβλητές στα ερμηνευτικά τους ευρήματα και 2ον ευρύ φάσμα ερμηνευτικών σφαλμάτων.Πρόκειται για μια προοπτική μελέτη παρατήρησης, που συγκρίνει τα αποτελέσματα ερμηνείας που αναφέρθηκαν για έναν ασθενή, που σαρώθηκε σε 10 διαφορετικά κέντρα MRI, για χρονικό διάστημα 3 εβδομάδων το ένα μετά το άλλο και τις αναφορές που πραγματοποιήθηκαν αμέσως, πριν και μετά τις 10 εξετάσεις MRI.

Το δείγμα ήταν μια γυναίκα ηλικίας 63 ετών, με ιστορικό οφυαλγικού πόνου και συμπτωμάτων δεξιάς ριζίτιδας Ο5.

Η μεταβλητότητα ποσοτικοποιήθηκε χρησιμοποιώντας τα ποσοστά συμφωνίας και τα στατιστικά στοιχεία Fleiss kappa. Τα ερμηνευτικά σφάλματα ποσοτικοποιήθηκαν χρησιμοποιώντας τις αληθινά θετικές μετρήσεις, τις ψευδώς θετικές μετρήσεις, τις ψευδώς αρνητικές μετρήσεις, τον αληθώς θετικό ρυθμό (ευαισθησία) και το ψευδώς αρνητικό ποσοστό (χαμένο ποσοστό).

Τα ερμηνευτικά ευρήματα από 10 μελέτες MRI μελετήθηκαν και συγκρίθηκαν για μεταβλητότητα και σφάλματα. Δύο από τους συγγραφείς, και οι δύο ειδικοί ακτινολόγοι σπονδυλικής στήλης από διαφορετικά ιδρύματα, εξέτασαν ανεξάρτητα τις εξετάσεις αναφοράς και στη συνέχεια κατέληξαν σε τελική διάγνωση με συναίνεση. Τα σφάλματα ερμηνείας στις εξετάσεις μελέτης θεωρήθηκαν παρόντα, εάν δεν υπήρχε στην εξέταση αναφοράς η ύπαρξη ή μη παρουσίας στην έκθεση εξέτασης της μελέτης.

Σε όλες τις εξετάσεις μελέτης (δηλαδή, και στις 10) υπήρχαν 49 διαφορετικά ευρήματα, που αναφέρθηκαν σχετικά με την παρουσία μιας ξεχωριστής παθολογίας, σε ένα συγκεκριμένο τμήμα. Τα μη ερμηνευτικά ευρήματα αναφέρθηκαν και στις 10 εξετάσεις μελέτης και μόνο ένα εύρημα αναφέρθηκε σε εννέα από τις 10 εξετάσεις μελέτης.  Από τα ερμηνευτικά συμπεράσματα, το 32,7% εμφανίστηκε μόνο μία φορά σε όλες τις 10 εκθέσεις των εξετάσεων μελέτης. 

Η μέση τιμή ερμηνευτικού σφάλματος στις εξετάσεις μελέτης ήταν 12,5 ± 3,2 (τόσο ψευδώς θετικά όσο και ψευδώς αρνητικά). Ο μέσος αριθμός των ψευδώς αρνητικών μετρήσεων ανά εξέταση ήταν 10,9 ± 2,9 από τα 25 και ο μέσος όρος των ψευδώς θετικών αριθμών ήταν 1,6 ± 0,9, που αντιστοιχούσαν σε μέση αληθινή θετική συχνότητα (ευαισθησία) 56,4% ± 11,7 και ποσοστό χαμένης 43,6% ± 11,7.

Συμπερασματικά, αυτή η μελέτη διαπίστωσε έντονη μεταβλητότητα στα αναφερόμενα ερμηνευτικά ευρήματα και υψηλό επιπολασμό ερμηνευτικών λαθών στις αναφορές των ακτινολόγων για μια εξέταση MRI της ΟΜΣΣ, που εκτελείται στον ίδιο ασθενή, σε 10 διαφορετικά κέντρα MRI, σε σύντομο χρονικό διάστημα. 

Ως αποτέλεσμα, οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το πρόρισμα της MRI  από τον ακτινολόγο, που μπορεί να επηρεάσει την επακόλουθη επιλογή της θεραπείας και την κλινική έκβαση, δεν είναι πάντα όσο αξιόπιστο πιστεύουμε ότι ειναι.


 πηγή: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/27867079/