Translate

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

25 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της βίας των γυναικών


Ο μήνας Νοέμβριος είναι αφιερωμένος στην καταπολέμηση της βίας και πιο συγκεκριμένα, η 25η Νοεμβρίου σηματοδοτεί την παγκόσμια ημέρα της εξάλειψης βίας κατά των γυναικών. Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί ένα διαχρονικό και σύνθετο κοινωνικό φαινόμενο, το οποίο συνεχίζει να κάνει αισθητή την παρουσία του στο οικογενειακό “γίγνεσθαι”.

Η ενδοοικογενειακή/συντροφική βία είναι μία μορφή διαπροσωπικής βίας και αποτελεί μία συμπεριφορά άσκησης ελέγχου σε συνδυασμό με την κατάχρηση της δύναμης από τον έναν σύζυγο στον άλλον (συνήθως από τον άντρα). Η βία αυτής της μορφής αποτελεί έγκλημα και τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3500/2006. Συγκεκριμένα, στις διατάξεις του νόμου ανήκουν τα πρόσωπα ανεξάρτητα από το εάν υπάρχει συγκατοίκηση: οι σύζυγοι, γονείς, συγγενείς του πρώτου και δευτέρου βαθμού εξ αίματος και εξ αγχιστείας υιοθεσίας τέκνα τους.


Η εκδήλωση της ενδοοικογενειακής βίας πραγματοποιείται με την σωματική, οικονομική, ψυχολογική, σεξουαλική, λεκτική βία, την επιβολή κοινωνικής απομόνωσης αλλά και την έλλειψη φροντίδας, τη στέρηση ιατρικής περίθαλψης και της εκπαίδευσης.. Οποιαδήποτε πράξη περιλαμβάνει τον περιορισμό, τη λεκτική προσβολή/εκφοβισμό ή οποιαδήποτε άλλη συμπεριφορά που μειώνει την αίσθηση του εαυτού, της αξιοπρέπειας, της αυτοαξίας και έχει ως στόχο τον έλεγχο και την καθυπόταξη του άλλου, αποτελεί ενδοοικογενειακή βία.

Αναμφισβήτητα, η άσκηση της ενδοοικογενειακής βίας και συγκεκριμένα η κακοποίηση των γυναικών και των ανηλίκων υπόκειται στην κατηγορία των εγκλημάτων με το μεγαλύτερο σκοτεινό αριθμό, αφού ο αριθμός των καταγγελιών των συμβάντων από τα θύματα είναι περιορισμένος. Για αυτό το λόγο, όταν σε μία οικογένεια υπάρχει οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης, δε θα πρέπει να παραμένει μυστικό ή ταμπού, γιατί με αυτόν τον τρόπο το φαινόμενο διαιωνίζεται αυξάνοντας σημαντικά τον αριθμό των θυμάτων του. 

Σύμφωνα με τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο καθένας είναι ελεύθερος να ζει δίχως το φόβο για ενδεχόμενη κακοποίηση. Σημαντικό και ενεργό ρόλο για την εξάλειψη του φαινομένου έχει η Ελληνική Αστυνομία, η οποία στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της οφείλει σε περιπτώσεις καταγγελίας και μη, εγκλήσεως/μηνύσεως κάποιας από τις αξιόποινες πράξεις του παραπάνω νόμου την αυτεπάγγελτη δίωξη και για τα πλημμελήματα αυτού, την αυτόφωρη διαδικασία. Παράλληλα, ο νόμος προβλέπει για τα θύματα την ύπαρξη υποστηρικτικών 24ωρων υπηρεσιών, οι οποίες στελεχώνονται από ψυχολόγους και κοινωνιολόγους, παρέχοντας ψυχοκοινωνική στήριξη και νομική συμβουλευτική (γραμμή SOS 15900 και γραμμή Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης 197 ή μέσω μηνύματος sos15900.isotita.gr). 

Τέλος, αν γνωρίζει κάποιος πως κακοποιείται συστηματικά ενήλικο/ανήλικο άτομο, μπορεί επώνυμα/ανώνυμα να το καταγγείλει ή να ενημερωθεί από το Κέντρο Άμεσης Δράσης (100) και από τις εισαγγελικές αρχές για το πως πρέπει να δράσει. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως το φαινόμενο της βίας δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση αλλά κοινωνική παθογένεια.

Από τη συντακτική μας ομάδα #kontaxicenter #kontaxihealthcenter  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου